Ravikeskus Keskinen | Ylivieska

Pelit ja vihjeet

Pelit ja vihjeet

Amatööriohjastajien SM-liiga ja sunnuntain Toto4-kierros

Totovihjeet Keskisen raviradalla 14.5.2023 klo 15.00

Lähtö 1 – A: 1,4,3,2 B: 5,7,8,6
Paaluhevoset ovat vahvoilla, mutta niiden järjestäminen rankingiin on hankalaa. 1 Xavier Leader juoksi kokeessa tasaisesti sisärataa pitkin, ja voimia näytti jäävän jonkin verran varastoon. 4 Zibanejad sekä 3 Diamonds Star tekivät samassa koelähdössä aika lailla samanlaiset suoritukset sisärataa pitkin. Kumpikin pystyy parantamaan ajallisesti. 2 Silent Vice juoksi koelähdössään keulassa ja hankki kilpailuoikeuden helposti, vaikka teki maalisuoralla ylimääräisiä mutkia ja menetti vauhtiaan. Lämmitykset, pruuvit ja viime hetken tiedot tallialueelta kannattaa seurata.


Lähtö 2 – A: 2,6 B: 10,7,5,1,4,9,11
2 I.P. Kisa avasi uransa kolmevuotiaana hyvällä suorituksella, vaikka ei päässyt keulahevosesta ohi tiukan kaksintaistelun jälkeen. Ori nousee suosikiksi heti kauden avausstartissa, vaikka mitään varmaa ei voi sanoa ennakkoon. 6 Siirtyvä on parantanut joka starttiin ja iski kuun alussa uransa ensimmäisen naulan tauluun. Tamma kulki kirilenkn 34-vauhtia ja pärjää samanlaisena tässäkin. 10 Lampin Aarre kulki viimeksi tasaista 33-vauhtia läpi ja eteni ulkokautta kakkoseksi. Ruuna pystyy parantamaan lisää, ja uran avausvoitto voi olla vuorossa jo tässä tehtävässä.


Lähtö 3 – A: 4 B: 6,10,1,2,5,9,11,8,7,3
4 Bustling King nappasi vappupäivänä uransa avausvoiton selvällä marginaalilla. Lähdössä pidettiin puolireipasta tempoa, ja ori eteni kärkikaksikon takaa ykköseksi parastaan antamatta. Jos ravisävel soi tälläkin kertaa, on viisivuotias vaikeasti voitettavissa. 6 Bachelorette teki Härmässä maksimisuorituksen sisäradalta tätä kovemmassa lähdössä ja parantanee startti alla otteitaan. Suorikin lyöminen yllättäisi hieman, mutta totosaumat vaikuttavat suurilta. 10 Lucky's Fighter meni koelähdössä 19-vauhtia alusta loppuun ja hankki kilpailuoikeuden takaisin ilman ongelmia. Vastaava meno ei riitä tässä kärkeen, mutta jonkinasteista parannusta voi ilman muuta odottaa.

Lähtö 4, Toto4-1 – A: 10 B: 9,3,6,2,11,4,1,5,7,8
Kolme voittoa putkeen nakutellut 10 Yoyo Avenger on ainoa A-hevonen ja selkeä voittajasuosikki, vaikka viivalla on muutama hyväkuntoinen vastustaja. Tamma otti kaksi tuoreinta ykkössijaa keulajuoksuilla ja oli oikein vakuuttava etenkin viimeksi. Maaliskuun alun voitto Kuopiossa tuli pitkällä kirillä takajoukoista, joten mistään keulariippuvaisesta hevosesta ei ole kyse. 9 Rosie Roof avasi uusista käsistä voitolla ja ennätyksellä. Tamma sai kolmannesta sisältä kiritilat maalisuoran alussa, spurttasi terävästi ykköseksi ja oli maalin kohdalla vielä voimissaan.

Rankingin kärkikaksikko joutui arvonnassa takariviin, mikä avaa mahdollisuuksia muille osallistujille. 3 Alef Q.L. voitti Ylivieskassa hyvätasoisen Kohti divisioonia -lähdön keulan rinnalta. Ensimmäinen maili mentiin maltillista tahtia, mikä varmasti auttoi voittamisessa, mutta kyllä hevosen suoritusta täytyy kehua. 6 Mas Furious selvitti tiensä Pilvenmäki Specialin finaaliin, mikä on jo itsessään kova meriitti tämän tason lähtöön. Finaalissa pärjääminen vaikeista lähtökuopista olisi vaatinut jättisuorituksen. Tässä voitto ei yllättäisi lainkaan. 2 The World Is Mine ei päässyt paljastamaan Vieremän tauoltapaluussa kuntoaan, sillä laukka toisessa kaarteessa pilasi pelin. Voitto yllättäisi hieman, vaikka hevosen kapasiteetti riittää tällaisessa lähdössä varmasti.

Lähtö 5, Toto4-2 – A: 2,7,9 B: 8,1,4,3,6
2 Tuulian Sälli on hyvänä päivänään soiva peli tällaiseen lähtöön, mutta otteiden ailahtelu tekee siitä hankalan pelikohteen. Ruuna paikkasi huhtikuun alussa Porissa ensimmäisen kurvin laukkansa vahvasti, mutta seuraavaan starttiin tuli täysi alisuoritus. Mailin matka sopii suosikille mainiosti, ja sen voitoista iso osa on tullut keulajuoksuilla. 7 Alpertto ei pystynyt viimeksi kärkiparin vauhtiin maalisuoralla, mutta saa suorituksestaan puhtaat paperit. Ori pystyy joka tapauksessa parempaan ja on tottunut juoksemaan tätä kovemmissa porukoissa.

9 Valtori huomioidaan peleissä suoraan pieneltä tauolta, vaikka pikamatka ei taida olla sille eduksi. Voitokas ruuna riittää 75-tasolla saakka, jos kaikki on vain kunnossa. 8 Jonnin Joutava on mukana oikealla matkalla ja saanee nopeutensa turvin kasiraiteeltakin jonkinlaiset asemat. Kärkimatsiin kiriminen ei yllättäisi, jos tamma pääsee iskemään parin sadan metrin spurtilla. 1 Kevinin Tähti saa kenkien riisumisesta paljon lisää nopeutta, mikä tulee tarpeeseen pikamatkalla. Voitto tulisi silti pienenä yllätyksenä.

Lähtö 6, Toto4-3 – A: 6,2 B: 7,4,1,10,3,8,5,9
6 Welldone teki kahteen viime starttiin laatusuoritukset avojaloin ja jatkaa ennakkotietojen mukaan tässä samalla balanssilla. Tamma puristi sekä Kouvolassa että Lappeenrannassa toiselta ilman selkää vahvasti ja on samanlaisena lähellä voittoa näitä hevosia vastaan. 2 Mr Charger voi antaa kovan vastuksen, jos kaikki on kohdallaan. Ruuna palasi Kaustisella tauolta tasaisella suorituksella tosi hankalista asemista. Nyt nopea avaaja on kunnon lähtökuopissa ja saanee keulapaikan haltuunsa heti auton takaa tai avauspuolikkaan aikana.

7 Notorious Nova avaa auton takaa tosi kovaa ja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa. Tamma otti viimeksi keulat kovassa avauksessa ja kesti ihan hyvin kolmanneksi. Kierrosta lyhyempi matka on plussaa. 4 Silver And Gold kiri Vieremällä toisesta ulkoa edellä mainitun tuntumaan ja vaikutti nousukuntoiselta. Pieni lisäparannus voi kantaa tässä tehtävässä kärkimatsiin. 1 Fast Hero oli Seinäjoella taktiikkajuoksun uhri, ja kirivaiheen otteet ulkoradoilla antoivat hevosesta herkästi väärän kuvan, kun kärkiporukka painoi kaasun pohjaan kiripuolikkaalla. Nyt luvassa voi olla tosi onnistunut juoksu.


Lähtö 7, Toto4-4, Troikka – A: 4,10,3,7 B: 8,1,12,5,2,11,9,6
4 Sole Olee kiri Kuopiossa maalisuoran koko porukan parasta vauhtia ja ehti ohittaa muutaman vastustajan. Voimat eivät olleet maalin kohdalla loppu. Tamma on juossut järjestäen tätä isommissa ympyröissä ja rankataan suosikiksi, vaikka viime voitosta on jo hieman aikaa. 10 Exploding Anna kilpailli kaikissa neljässä Stayer Cupin karsinnassa ja teki joka kerta vahvaa työtä pitkältä takamatkalta. Kierrosta lyhyempi matkakin riittää hyvin, jos reissuun lähdetään ajoissa. Tämä kisa saatetaan kuitenkin ajaa maltilla ensi viikon 75-lähtö silmällä pitäen.

3 Horsetail's O'Neil nappasi Bodenissa kakkosrahat keulavoittajan takaa, eikä ollut maalissa väsynyt. Ruunan kunto on noussut hiljalleen kesää kohti, ja tässä voisi olla hyvä paikka kauden avausvoittoon. Tiedossa on jälleen juoksu kärkiporukassa. 7 Taj One on puolentoista kuukauden tauolta pieni arvoitus, mutta joka tapauksessa luokkansa puolesta riittävä hevonen tähän seurueeseen. Ruuna ei ollut tuoreimmassa kilpailussaan parhaimmillaan johtavan takaa. 8 Pica-Pica Oak jatkaa selvästi tauluaan parempana, ja tässä voisi olla sopivan tasoinen vastus tammalle lyötäväksi. Hankalat juoksunkulut ja hieman liian kovat tehtävät ovat vastustaneet tammaa jo pidemmän aikaa.

Lähtö 8 – A: 2,1 B: 4,7,6,5,8,9,3

2 Hissun Liisi lähes tuplasi voittosummansa tammadivisioonafinaalin voitolla, mutta eiköhän potku riitä myös näissä sarjoissa, ja varsinkin tällä tasolla. Tamma osaa edelleen laukata, eikä kyse ole mistään suuresta suosikista, mutta ravilla muilla on paljon tekemistä vauhtikestävän suosikin voittamiseksi. 1 Rantaniemelän Savu sai Vermon 75-lähdössä myöhäiset kiritilat sisäradalta ja spurttasi ulkokautta ihan hyvin perille. Sekä vastus että lähtöasemat ovat nyt paljon suosiollisemmat. 4 Riutan Taika teki Rovaniemellä yhden koko uransa parhaista suorituksista ja pystyy vastaavana tarjoamaan tässä A-hevosille kunnon vastuksen. Viime voitosta on jo reilu vuosi aikaa, mutta asia voi korjaantua jo tässä.

Lähtö 9, Troikka – A: 9,10 B: 2,7,3,1,13,4,11,15,14,5,6,8

9 Rommi Rohkee ei ollut suoraan tauolta parhaimmillaan, mutta Kaustisen startti antoi vahvan signaalin nousukunnosta. Toisella ilman vetoapua juossut ruuna laukkasi maalisuoran alussa kesken tiukan voittomatsin, lopetti vielä vauhdilla ja olisi luultavasti palannut ravilla voittokantaan. Nyt viivalla on muutama hyvä vastustaja, joista 10 Vilutonnari vaikuttaa selvästi kovimmalta haastajalta. Sen toissa kerran suoritus oli tappiosta huolimatta tosi hyvä. 2 Koskelan Valtti viimeisteli helpolla voitolla Piippolan paikallisraveissa. Oulussa kaatui kovempi vastus keulajuoksulla, ja sama juoksupaikka lienee luvassa tässäkin.

Lähtö 10– A: 9,7 B: 8,1,2,6,4,5
9 Rerack on laukat välttäessään kiinni voitossa takarivin lähtöpaikasta huolimatta. Tamma laukkasi viimeksi sata ennen maalia kärkirintamasta. Viimeisimmän ehjän startin esitys riittäisi tässä pitkälle. 7 Univerza Lloyd on repaleista tulosriviään parempi ja kohtaa nyt tavallista sopivamman vastuksen. Ruuna laukkasi viimeksi juuri kun oli saanut kiritilat kärkikolmikon takaa. Voimia näytti olevan jäljellä. 8 Midnight Treasure suorittaa varmasti ja kaipaisi pientä lisäpuristusta kirivaiheeseen. Viimeksi maalisuoran alun pieni haparointi vei tamman menestyssaumat

Toto4-vihjesysteemit (24 / 80 riviä)Troikka L7 (20 riviä) Troikka L9 (20 riviä)

10 Yoyo Avenger 4 9

2,7,9 + 8,1 (4,3) 10,3,7,8,1 10,2,7,3,1

6,2 (7,4) 10,3,7,8,1 10,2,7,3,1

4,10,3,7 + 8,1,12,5 (2,11)

Vihjeet: Teemu Hyvönen